Studiebegeleiding
Doel
Mijn doel is om jouw zorgen over jouw studiesituatie weg te nemen en je perspectief te bieden; waar je ook tegenaan loopt.
(Ook als dat ogenschijnlijk onhaalbare deadlines zijn)
Twee componenten
Mijn begeleiding bestaat uit twee samenwerkende componenten; een inhoudelijke component en een procescomponent.


Inhoudelijke begeleiding
Inhoudelijk kun je mij alles vragen over kwalitatief onderzoek, het schrijven van essays, papers en scripties, en over onderwerpen en opdrachten binnen de sociale wetenschappen (in de breedste zin van het woord).
Bovendien heb ik met meer dan 10 jaar ervaring als studiecoach, scriptiebegeleider, docent, onderzoeker, huiswerkbegeleider en mentor, inmiddels zoveel verschillende studenten geholpen dat ik met (afstudeer)opdrachten van de meest uiteenlopende studies in aanraking ben geweest; van kunstmatige intelligentie tot aan verloskunde (Serieus? Jep).


Begeleiding van het proces
De procescomponent richt zich op academische vaardigheden (ook in de breedste zin van het woord).
Ik begeleid veel studenten die het gevoel hebben tegen de grenzen van hun ‘academische kunnen’ aan te lopen, zonder dat ze precies weten wat er aan de hand is. Dat zoeken we samen uit. Die ontdekkingen op die zoektocht heeft meestal ook heel veel waarde voor studenten en leerlingen die worstelen met bijvoorbeeld dyslexie, autisme, ad(h)d, faalangst, perfectionisme, paniekaanvallen, motivatiegebrek, studieontwijkend gedrag (sog), of schrijfangst.


Hoe ik te werk ga
Hoe jouw begeleiding eruit komt te zien, hangt natuurlijk af van je hulpvraag. Daarom vind ik het fijn om eerst even kennis met elkaar te maken. Dat geeft ons allebei de gelegenheid om in te schatten wat er wel en niet kan. Daarnaast biedt zo'n kennismaking mij de kans om jou uit te leggen hoe ik jou zou helpen.
Daarna kunnen we - al dan niet meteen - met dat plan van start in sessies van een half uur of een uur, en op de momenten dat het ons beiden uitkomt.


Voorbeelden
Waar bestaat die begeleiding nou daadwerkelijk uit in de praktijk? Hieronder een aantal voorbeelden.
Planning. Ik help veel met het maken van realistische planningen en bij het volgen van die planningen. Deze vaardigheid is waardevoller dan je denkt. Routine vs. discipline.
Uitstelgedrag. Uitstelgedrag komt regelmatig voor. Meestal leg ik de onderliggende mechanismen uit, om vervolgens uitwegen te vinden. Inzicht helpt.
Feedback. Gedurende langere periodes van begeleiding zijn er bijna altijd momenten waarop ik teksten lees en van feedback voorzie. Ook bespreek ik vaak de feedback van een begeleider van de opleiding en help ik bij manieren om die feedback te verwerken. De baby en het badwater.
Scriptie. Bij scriptiebegeleiding leg ik bijvoorbeeld uit hoe verschillende onderdelen samenhangen, en wat dit betekent voor het schrijven van, laten we zeggen, een theoretisch kader. Of we sparren over de interpretatie van bevindingen en over manieren om die te vertalen naar een resultatenhoofdstuk. De laatste horde.
En zo zijn er talloze andere voorbeelden. Het gaat mij er steeds om manieren te vinden die jou helpen om snel zelfstandig verder te kunnen.
Tentamens. Ik help met het ontwerpen van oefeningen ter voorbereiding op specifieke tentamens. Oefening baart kunst.
Perfectionisme en faalangst. In gesprekken met mensen die worstelen met bijvoorbeeld perfectionisme of faalangst ben ik meestal vrij snel heel praktisch. Actie kan namelijk helpen bij het doorbreken van belemmerende denkpatronen. Geen diamanten.
Deadlines. Wanneer korte deadlines aan de orde zijn, leg ik uit wat nog wel en wat niet mogelijk is, en welke wegen de meeste kans op succes bieden. LIFELINES.
Eerste half uur gratis
Wanneer je twijfelt of ik je kan helpen… boek dat eerste gratis gesprek van een half uur. Dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.