Over mij
Ik ben Ivar en ik woon en werk sinds mei 2022 vanaf mijn zeilboot genaamd Kairos (een Standfast 33 uit 1979, voor wie het weten wil). Daarom is al mijn begeleiding nu online. Dat is niet altijd zo geweest.


Academische leerschool
Ik ben zelf ooit begonnen met een interdisciplinaire sociaalwetenschappelijke propedeuse ‘Gedrag en Samenleving’ aan de Universiteit van Amsterdam, waarna ik achtereenvolgens de bachelor antropologie en de internationale politicologie-master ‘Conflict Resolution and Governance’ heb afgerond. Ik ben dus een sociaal-wetenschapper, officieel ‘Master of Science’ (MSc).
Vanaf 2009 heb ik als docent aan de Universiteit van Amsterdam gewerkt en heb ik, naast het doen van sociaalwetenschappelijk onderzoek, het ontwerpen en geven van trainingen, drie jaar lang interdisciplinaire bachelor-scripties begeleid. Daarna ben ik zzp’er geworden.


Mijn eigen weg
Als zzp'er heb ik onder meer bij ‘Studiemeesters’ gewerkt en begeleiding gegeven aan studenten verloskunde, antropologie, psychologie, politicologie, sociologie, bestuurskunde, criminologie, geschiedenis, theologie, de hotelschool, kunstmatige intelligentie, de politieacademie, bouwkunde, Nederlands, fysiotherapie, ergotherapie, Engels, Duits, de Pabo, werktuigbouwkunde, geneeskunde, diergeneeskunde, verpleegkunde, rechtsgeleerdheid, bosbouw, de zeevaartschool, AMFI en Nyenrode. En meer.
Dit betekent dat ik héél veel verschillende studenten van héél veel verschillende opleidingen, met héél veel verschillende opdrachten en héél veel verschillende bijkomende uitdagingen heb gezien én heb kunnen helpen.


Specialisatie
Mijn ervaring is dan ook dat de meeste studieproblemen opgelost kunnen worden door te kijken naar de manier van werken. Hoe pak je een bepaalde opdracht aan? Hoe studeer jij? Maak je aantekeningen? Hoe richt jij een normale week in? Wissel je focus en ontspanning af? Hoe bereid je je voor op een tentamen? Et cetera, et cetera, et cetera.
Door met deze bril naar mijn vak te kijken heb ik enorm veel geleerd over verschillende studie-gerelateerde strategieën die wel en niet werken voor verschillende mensen. Op een zeker moment begon ik mij af te vragen of we in het onderwijs niet veel meer gebruik kunnen en moeten maken van de kennis die we hebben over de werking van het menselijke brein. Daarom ben ik zelf ook maar eens in die kennis gedoken en probeer ik mijzelf daarin ook continu bij te scholen.


Doel
Mijn doel is om plezier in leren en studeren terug te brengen waar het soms helemaal lijkt te zijn verdwenen. Ik probeer de zorgen van studenten en leerlingen (en soms hun ouders) weg te nemen door te kijken naar denk- en leerprocessen om zo meer grip en begrip te krijgen over routines en (on)handigheden. Zo bouwen we aan nieuwe routines die vaak meer ruimte bieden aan plezier, terwijl tegelijkertijd de studieprestaties verbeteren.
En dat dus allemaal online vanaf Kairos.

